Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο για να εξερευνήσετε αυτή την αρχαία πόλη

Η πόλη των Χανίων επανήλθε στους κανονικούς της ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 1950, προσπαθώντας να γιατρέψει τις πληγές που είχε αφήσει ο πόλεμος. Στη δεκαετία του 1970 η Κρήτη έγινε σημαντικός τουριστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους, γεγονός που έδωσε σημαντική ώθηση στην οικονομία της πόλης και επηρέασε την καθημερινή ζωή και τη συνολική κουλτούρα των ντόπιων. Η πρωτεύουσα της Κρήτης μεταφέρθηκε από τα Χανιά στο Ηράκλειο το 1971. Τα Χανιά και το υπόλοιπο του νησιού της Κρήτης, σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν φαίνεται να υποφέρουν από την οικονομική κρίση, καθώς η τοπική οικονομία βασίζεται στα κηπευτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο. Τα Χανιά βρίσκονται στη θέση του μινωικού οικισμού που ονομάζεται Κυδωνία, κυδώνι στα ελληνικά. Μερικά αξιοσημείωτα αρχαιολογικά στοιχεία για την ύπαρξη αυτής της μινωικής πόλης βρέθηκαν κάτω από ορισμένες περιοχές των Χανίων μετά από ανασκαφές στην περιοχή του Καστελίου στην Παλιά Πόλη. Η περιοχή αυτή φαίνεται να έχει κατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή.

Η πόλη κατάφερε να αναδυθεί μετά το τέλος της μινωικής εποχής ως μια σημαντική πόλη-κράτος στην Κλασική Ελλάδα, της οποίας η περιοχή εκτεινόταν από των κόλπο των Χανίων ως τους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το πρώτο μεγάλο κύμα των εποίκων από την ηπειρωτική Ελλάδα ήταν από τους Δωριείς που ήρθαν γύρω στο 1100 π.Χ.. Η Κυδωνία ήταν συνεχώς σε πόλεμο με άλλες Κρητικές πόλεις-κράτη όπως η Άπτερα, η Φαλάσαρνα και η Πολυρρήνια και ήταν αρκετά σημαντικό για τους Κύδωνες να αναφέρονται στην Οδύσσεια του Ομήρου (iii.330). Το 69 π.Χ., ο Ρωμαίος ύπατος Καικίλιος Μέτελλος νίκησε τους κρητικούς και κατάκτησε τη Κυδωνία στην οποία χορήγησε τα προνόμια μιας ανεξάρτητης πόλης-κράτους. Η Κυδωνία διατηρεί το δικαίωμα να κόβει δικά της νομίσματα μέχρι τον τρίτο αιώνα μ.Χ..

Παραλίες των Χανίων

Στο νομό των Χανίων υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα, είτε με ζεστή ψιλή αμμουδιά είτε με πολύχρωμα βότσαλα. Μπορείτε να βρείτε μικρούς και απομονωμένους όρμους καθώς και μεγάλες, πολυσύχναστες και πλήρως οργανωμένες παραλίες. Όλες οι παραλίες έχουν κρυστάλλινα νερά. Μερικές από τις πολλές παραλίες είναι: Χρυσή Ακτή, Αγία Μαρίνα, Γεωργιούπολη, Σταλός.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο και σε οδηγείστε 10 χιλιόμετρα βόρεια από Καλυβιανή, περίπου 58 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου της Γραμβούσας, όπου θα συναντήσετε τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, μια παραλία από τις πιο όμορφες της Μεσογείου. Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου παραλία βρίσκεται στην είσοδο του ομώνυμου όρμου και δεν επηρεάζεται από τα μελτέμια (βόρειοι άνεμοι του καλοκαιριού), αφού το νησάκι της Γραμβούσας στο στόμιο του όρμου προστατεύεται πολύ καλά. Η παραλία στη λιμνοθάλασσα είναι αμμουδερή με ροζ - λευκή άμμο, με χιλιάδες κοχύλια με νερά ρηχά και ζεστά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Ένα πρόβλημα όμως είναι ότι η παραλία έχει ομαλό μεν αλλά λασπώδη βυθό, πράγμα που μπορεί να κάνει το περπάτημα σε αυτόν λίγο αηδιαστικό και περιστασιακά μπορεί να αναδύεται μια άσχημη μυρωδιά, λόγω της ρηχότητας των νερών. Έξω από τη λιμνοθάλασσα μπορείτε να κολυμπήσετε σε κρυστάλλινα και βαθιά νερά και αν σας αρέσουν οι καταδύσεις αυτό είναι το ιδανικό μέρος. Δεν υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις εκτός από ένα μικρό καφενείο για ένα κρύο φραπέ και ποτά.

Μερικοί παραθεριστές επιλέγουν το μέρος για ελεύθερο κάμπινγκ, αν και δεν υπάρχει σκιά και το μέρος είναι κάπως θορυβώδης. Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι από το Καστέλι (αναχώρηση στις 9:30 το πρωί και επιστροφή στις 16:00). Εάν θέλετε να πάτε οδικώς, σίγουρα θα πρέπει να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με κίνηση στους 4 τροχούς ή ειδικές μοτοσικλέτες επειδή περίπου 10 χιλιόμετρα δεν είναι ασφαλτοστρωμένα και ο δρόμος είναι σε κακή κατάσταση, γεγονός που καθιστά δύσκολη την οδήγηση για τα συμβατικά οχήματα. Ακόμα και έτσι δεν μπορείτε να αποφύγετε το περπάτημα, δεδομένου ότι θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας περίπου 15 λεπτά πριν από την παραλία και ακολουθήστε το μονοπάτι με τα πόδια. Αν πάλι επιλέξετε να μην πάρετε το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα σας, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για περίπου 3 ώρες περπάτημα από την Καλυβιανή. Εάν επιλέξετε τη μακρινή διαδρομή για να την παραλία θα ανταμειφθείτε από την υπέροχη θέα που έχει η λιμνοθάλασσα από το χώρο στάθμευσης. Η μονή Γουβερνέτου, η οποία επίσης βρίσκεται κοντά στα Χανιά είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης. Χτίστηκε το 1537, άκμασε και είχε μεγάλη επιρροή στην περιοχή. Το 1645 λέγεται ότι ζούσαν εκεί 60 μοναχοί πριν από την τουρκική εισβολή. Οι Τούρκοι, ωστόσο, σύντομα άρχισαν να επηρεάζουν την πορεία της μονής, η οποίο λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Τούρκους, όπως και τα άλλα γειτονικά μοναστήρια. Πολλά ιερά και ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας χάθηκαν και πολλοί μοναχοί έχασαν τη ζωή τους. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν ακόμα και τα αρχεία του μοναστηριού, το οποίο αποκαταστάθηκε μερικώς τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου το μοναστήρι μετατράπηκε σε φυλάκιο των Γερμανών για τον έλεγχο της περιοχής, όπου υπήρχαν πολλές μάχες με τις ομάδες αντίστασης. Από το 2005 οι μοναχοί της Μονής Γουβερνέτου έχουν αρχίσει εργασίες αποκατάστασης του ναού σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί αυτό το ιστορικό μοναστήρι της Κρήτης. .

Εκδρομές με πλοίο

Ένα άλλο μέρος που συνιστάται είναι το Ελαφονήσι. Είναι ένα νησί που βρίσκεται κοντά στη νοτιοδυτική πλευρά της Κρήτης, το οποίο διοικητικά ανήκει στο νομό Χανίων. Όταν ο καιρός είναι καλός μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το νησί αφού τα νερά είναι ρηχά. Έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς είναι γεμάτο αμμοθίνες με κρινάκια της άμμου και κέδρους. Στο υψηλότερο σημείο του νησιού, υπάρχει μια πινακίδα που τιμά την μνήμη ενός τραγικού συμβάντος. Την Κυριακή του Πάσχα, στις 24 Απριλίου του 1824 εκατοντάδες Έλληνες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από Οθωμανούς στρατιώτες στο Ελαφονήσι. Για να εμποδίσουν την προώθηση των Οθωμανικών στρατευμάτων, 40 ένοπλοι άνδρες κατέφυγαν στο νησί μαζί με ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά, όπου και περίμεναν ένα πλοίο για να τους μεταφέρει στα Ιόνια νησιά. Στο μεταξύ οι Οθωμανοί στρατιώτες είχαν αποφασίσει να στρατοπεδεύσουν στην παραλία απέναντι από το νησί. Ένα από τα άλογά τους περπάτησε στα ρηχά νερά μέχρι το νησί και έτσι ανακάλυψαν τους ανθρώπους που κρύβονταν εκεί. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, εκεί ήταν από 640 μέχρι 850 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους ενώ οι επιζώντες πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου. Επίσης, στο νησί βρίσκεται ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός εις ανάμνηση του ναυαγίου του αυστριακού επιβατικού πλοίου Ιμπερατρίξ (Imperatrix), που βυθίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1907. Λόγω των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε μια σωσίβια λέμβο προσπαθώντας να φτάσουν στην ακτή. Όλοι ενταφιάστηκαν στο νησί. Το Ιμπερατρίξ βρίσκεται ακόμα στο βυθό της θάλασσας μπροστά από βράχια του νησιού και αυτός ήταν ο λόγος που χτίστηκε ένας φάρος στο νησί. Ο φάρος αυτός καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Χώρα Σφακίων

Δεν θέλετε να φύγετε από τα Χανιά χωρίς να επισκεφτείτε τα Σφακιά. Η περιοχή των Σφακίων είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή σε υψηλό υψόμετρο σε όλη την Ελλάδα. Τα Σφακιά χαρακτηρίζονται από τη φυσική ομορφιά ενός άγριου ορεινού τοπίου, το οποίο είναι σε τέλεια αρμονία με τη θάλασσα. Περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος από τα Λευκά Όρη, συμπεριλαμβάνοντας την υψηλότερη κορυφή (2454 μέτρα) στις Πάχνες,. Εκεί συναντάμε το Φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη. Άλλα φαράγγια στα Σφακιά είναι το φαράγγι της Ίμβρου, της Αγίας Ειρήνης στο Σέλινο, της Αράδαινας, του Καλλικράτη και της Ελυγιάς.

Χανιά - Νυχτερινή ζωή

Υπάρχουν πολλά μοντέρνα μπαρ με διαφορετική αισθητική στην πρωτεύουσα του νομού Χανίων και σε τουριστικά θέρετρα, ιδιαίτερα στον Πλατανιά και την Παλαιόχωρα.

Νυχτερινά κέντρα παίζουν ποικίλα μουσικά είδη και μένουν ανοιχτά μέχρι το πρωί. Σε ορισμένες παραλίες υπάρχουν και beach bars.

Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο από την InterCar car rental και ξεκινήστε την εξερεύνηση!

Main Office:

Address: Kato Gouves Vlixadas 
Telephone: +302897042755
Fax : +2810332086
Mobile : +306942262655
Email: info@intercars.gr

Branch Office:

Address: Kokkini Hani Heraklion
Mobile: +306944456399 & +306945262863
Email: info@intercars.gr

Wednesday the 23rd. created by StVakis
Copyright 2012

©

PointIn.gr
Template by Affiliate Marketing Profit